125гр. ориз;
Половин пакет сушени черни гъби от кауфланд;
100гр. маслини без костилки;
1 морков;
1 глава лук;
Зехтин.
Първо гъбите се измиват и се накисват в топла вода за около час. Като постоят във водата увеличават обема си 3-4 пъти. Ориза се сварява в подсолена вода. Лука и моркова се запържват в тиган с повечко зехтин. Добавят се ориза, гъбите и нарязаните маслини. Разбърка се хубаво, долива се 1-2 чаши вода и се оставя на слаб огън докато изври водата. От време на време се бърка да не загори. Крайния резултат прилича на това:
Перфектен си !!!
ОтговорИзтриванеЕто някои съвети, които не са задължителни:
- ползвай ориз Арборио;
- ползвай не маслини без костилки, а с маслини, на които ти да махнеш костилките;
- ползвай не вода, а зеленчуков бульон;
Този ориз Арборио някакъв специален ли е? И защо маслините трябва да са с костилки :)?
ОтговорИзтриванеАрборио е ориз, който не слепва. От него се правят оргиналните рецепти от типа "Ризото с ...", "Паеля с ...". Има го в големите хипермаркети. Българският вариант не е скъп.
ОтговорИзтриванеНе казвам, че трябва да се прави с костилките, а да се прави с маслини с костилки, които се обезкостяват. По-бавно е, но разликата е голяма. Маслините на пазара не са пресни от дървото, а са претърпели фермантационни процеси. Когато се купуват без костилки, те ферментират без тях и вкуса е по-различен от тези с костилките. Опитай, сам ще се убедиш. Ще видип, че тези, които се продават без костилки са по- блудкави.