събота, 15 март 2014 г.

Гъбена чорба "Йоана"

Необходими продукти:

1 шепа сушени гъби;
1 глава лук;
3 скилидки чесън;
2 моркова;
1 к.ч. ориз;
магданоз;
суха чушка;
 
1 ч.л. червен пипер;
черен пипер;
100 мл сметана за готвене;
1 с.л. сол;
50 мл зехтин;


Сушените гъби се накисват за около 1 час. Нарязаните лук, морков, чесън (в тази последователност за по 1 мин.) се запържват в 50 мл зехтин. Като омекнат, се прибавя червения пипер за 30 сек, бърка се енергично и се прибавят омекналите гъби с водата, допълва се тенджерката с вода, около 2 литра, слага се солта и се оставя да заври.

Прибавя се сухата чушка, а след 5 мин се прибавя и измития ориз. Вари се около 10-15 мин до готовност и се прибавя магданоза и черния пипер. Ако магданозът е сух се прибавя 5 мин преди това. Оттегля се от котлона и се прибавя сметаната, като се разбърква добре. Ако използвате пресни гъби , трябва да се запържат с лука, моркова и чесъна.

Тъй като аз не ям черен пипер добавих една лъжица маги 10 зеленчука.



 

2 коментара: