Гъбена чорба "Йоана"
Необходими продукти:
1 шепа сушени гъби;
1 глава лук;
3 скилидки чесън;
2 моркова;
1 к.ч. ориз;
магданоз;
суха чушка;
1 ч.л. червен пипер;
черен пипер;
100 мл сметана за готвене;
1 с.л. сол;
50 мл зехтин;
Сушените гъби се накисват за около 1 час. Нарязаните лук, морков, чесън
(в тази последователност за по 1 мин.) се запържват в 50 мл зехтин. Като
омекнат, се прибавя червения пипер за 30 сек, бърка се енергично и се
прибавят омекналите гъби с водата, допълва се тенджерката с вода, около 2
литра, слага се солта и се оставя да заври.
Прибавя се сухата чушка, а след 5 мин се прибавя и измития ориз. Вари се
около 10-15 мин до готовност и се прибавя магданоза и черния пипер. Ако
магданозът е сух се прибавя 5 мин преди това. Оттегля се от котлона и
се прибавя сметаната, като се разбърква добре. Ако използвате пресни гъби , трябва да се запържат с лука, моркова и чесъна.
Тъй като аз не ям черен пипер добавих една лъжица маги 10 зеленчука.
ммм, вкусно ли беше...
ОтговорИзтриванеммм, да :) ама повече гъби мисля да сложа следващия път. Може да пробвам с китайските.
ОтговорИзтриване