събота, 18 януари 2014 г.

Салата с китайско зеле

Необходими продукти:

1/3 китайско зеле;
1 морков;
1 пащърнак;
малко глава от целина.

Всички продукти може да се купят от кауфланд. Зелето се нарязва, морковите, пащърнака и целината се настъргват на ренде. Овкусява се със сол, зехтин и оцет/лимон. Разбърква се и се оставя половин час да омекне.




Китайско зеле

Китайско зеле (пекинско, японско, шанхайско) е крехък вид зеле с подобни на маруля листа. Идеално за салата и с прекрасни вкусови качества, китайското зеле е свежо, диетично и полезно.


Китайско зеле (Brassica Chinensis) или (Brassica Pekinensis) е зеленчук от семейство Кръстоцветни. Родината му е Китай, където се отглежда още от 1500 година. Китайците са най-добре запознати с отглеждането му, но се произвежда и в някои европейски страни като Германия, Холандия, Италия. Испания, Австрия. Кочанът му тежи средно от 400 г до 2 кг.

Китайско зеле – хранителни качества

Китайското зеле е богато на витамините С, А и В и на минералите калций, фосфор, желязо, магнезий и калий. Отличава се със свеж и приятен вкус.

Хранителни стойности в 100 г китайско зеле: 13 ккал; 1,5 г белтъчини; 0,2 г мазнини; 2,2 г въглехидрати; 1 г фибри

Китайско зеле – здравословни качества

    Китайското зеле влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур.

    Прочиства горещината в организма – висока температура, възпаления, инфекции, болки в гърлото и т.н..

    Улеснява храносмилането и уринирането.

    Активизира мозъчната активност и подобрява бъбречната дейност.

    Помага при кашлица, очни инфекции, язви и т.н.

    Редовната консумация на китайско зеле намалява риска от ракови заболявания.

    Изключително полезно е при сърдечносъдови заболявания.

Китайско зеле – диетични качества
Китайското зеле е изключително нискокалорично (само 13 ккал в 100 г), лесноусвоимо от организма, свежо и вкусно – идеалният зеленчук за спазващите диети и любителите на леките салати.

Как да изберем китайско зеле?

Избирайте плътни, здрави кочани със свежи и крехки листа. Ако се съхранява в хладилник, може да издържи до една седмица.

Как да консумираме китайско зеле?

Сурово на салата, на супа, сготвено в ястия, комбинирано с чушки, домати, моркови, яйца, сирена, царевица и т.н., със силни подправки (чили, чесън, джинджифил, соев сос), а в някои западноевропейски страни го консумират и с плодове (ябълки, портокали, мандарини).




Пащърнак – алкалния зеленчук

Латинско название:
Pastinaca sativa
Пащърнакът расте диво или като сорт отглеждан като зеленчук. Територията където може да се срещне е Европа и част от Азия.

100г пащърнак – 56 kcal

Пащърнакът съдържа белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк и витамини A, B1, B2, B6, C, E, PP и фолиева киселина.


Модерният пащърнак


През древността и средновековието пащърнака е бил известен зеленчук, отглеждан до момента на разпространение на картофите. Издълженият или кръгъл корен съдържа бяла ароматна мъзга с характерно сладко-лют вкус. Може да се консумира суров, в салати, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него супи, питки, зеленчуци и кисело зеле.


От полза за всички кръвни групи

Съдържа много ценни хранителни свойства. Има здравословни свойства за всички кръвни групи. Плодовете съдържат етерични масла, фурокумарини, глюкозиди, мастни и флавоноиди масла. Има диуретично, противоотровно и противоревматично действие. Възбужда апетита, алкализиращ и калоричен. Използва се също така, при лечение на камъни в бъбреците.


Целина

Латинско название:
Apium Graveolens
Отглеждана заради кръглия си корен и ароматните си, хрупкави стъбла и листа.
Зелено стъбло и бял корен на бяр фон - целина

100 г целина – 18 kcal

Съдържа много важни минерални съставки като например: калий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий, витамин C, витамини от групата B, PP, E и провитамин A.
Налягането спада
В китайската медицина целината се е прилагала като лекарство за високо кръвно налягане. Изследванията потвърждават, че в целината се съдържат съединения, които регулират кръвното налягане.
Имунитетът се качва
Целината съдържа витамин C, който влияе благоприятно върху имунната ни система, като увеличава нашата устойчивост срещу възпаления и простуди.
За добро самочувствие
Лечебни свойства има най-вече суровата целина. Тя помага при стомашни проблеми, ревматизъм, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур. Салатите и сокът от целина са също идеално средство за запазване на доброто здраве (пречистват организма от токсини).
 
Естествен афродизиак
Още в древността целината е била смятана за афродизиак. Предлагаме на мъжете да хапнат вкусно ястие с целина, а на жените – по образец на древните римляни – да не забравят да приготвят венец за победителя от листата на целината. А за синини и одрасквания препоръчваме компрес със сок от целина. На онези, които пазят целомъдрието си, им остава благоприятното въздействие на целината при ревматизъм.

Морков – зеленчук за хубав тен

Латинско название:
Daucus carota
Двугодишно растение от семейство Сенникоцветни, отглеждано заради оранжево-жълтите си корени. Широко разпространено в Европа, Азия, Северна Африка и Америка.
няколко оранжеви морковчета с зелени дръжки на бял фон

100 г моркови – 31 kcal

Съдържа: въглехидрати, белтъчини, каротини, витамини B1, B2, B6, C, E, H, K, PP  и калций, желязо, калий, мед.

Орлов поглед нощем
Благодарение на съчетанието от ценни витамини и минерални соли морковът защитава срещу анемията и подобрява зрението в тъмнината.
 

Бронзов тен

Морковът съдържа най-много бета-каротин сред всички зеленчуци. Затова консумацията на моркови повишава устойчивостта спрямо въздействието на ултравиолетовите лъчи и придава на кожата гладкост и здрав тен.
Прадядото на моркова е бил… черен!
Морковът произхожда от Азия. Познат е бил още в древността – гърците и римляните са го използвали като лечебно растение. Тогавашният морков е имал почти черен цвят, в резултат на мутации се появяват жълти сортове, а едва през XVIII век благодарение на френските градинари морковът придобива своя апетитен оранжев цвят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар