събота, 18 януари 2014 г.

Времена за готвене в тенджера под налягане

Месо                              Мин

Говеждо                              50
Говежди език                     40
Телешко шкембе               50
Свинско                             25-30
Овче                                   25-30
Телешко                             30
Сърце                                 20
Бъбреци                             10
Език                                   20
Кокошка                            25-35
Пиле                                  15
Заек /див/                          15
Заек /домашен/                 15

Зеленчуци                         Мин

Зелен грах, сух                  5
Зелен фасул                       5
Фасул, сух                         50
Грах, сух                            45-50
Бакла                                 10
Карфиол                            5
Зеле                                    10
Моркови                             5
Кисело зеле                       15
Целина                               5
Спанак                               3
Гъби                                   5
Цвекло                               10
Картофи /белени/               8
Картофи /небелени/          10

Супи                                          Мин
    
Зрял боб (фасул)                         50
Леща                                            20
Грах                                             40
Булгур                                         20
Грис /за една чаша/                    3
Овесени ядки /за една чаша/     3
Ориз /за една чаша/                   7
Риба                                            10


Времето за варене започва да се отмерва от завирането, т.е когато започне да "фъска".

Независимо какво готвите в тенджерата под налягане минимум 1/3 от нея трябва да е празна. В случаите когато варите, водата трябва да покрие продуктите. Първоначално включвате котлона на най-високата степен (за керамичните това е 9), в момента, в който започне да "фъска" намаляте на 6-та степен и започвате да отмервате времето за готвене. Ако готвите на печка с котлони тип "плоча" по-добре ги включете най-високата степен и през цялото време я поддържайте.

Никога не оставяйте храната да престоява в тенджерата под налягане. Прехвърлете я в керамичен или стъклен супник.

Готвенето в тенджера под налягане е бързо и здравословно. В него няма запържване, а само задушаване и така всички полезни съставки на храната се запазват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар