петък, 27 юни 2014 г.

Витамини

Тук съм изброил най-важните витамини, кой за какво се бори и кои храни ги съдържат. Ако не ви се занимава да четете всичко ето ви списък с храните, които съдържат най-много витамини:

яйца - 10
черен дроб - 9
мляко - 7 
млечни продукти - 7 
бирена мая - 6 
пшеничен зародиш - 6 
риба -5

зелени листни зеленчуци - 5
сърце - 3
рибено масло - 3
различни плодове и зеленчуци


Извод 

Трябва да се набляга на яйца, мляко и млечни продукти, риба, черен дроб, зеленчуци (особено листни), плодове + пшенични зародиши и бирена мая. Ако пиете мултивитамини в тях има бирена мая.

 

Бетаин


Бетаин преставлява триметилглицин. Неговото действие е тясно свързано с действието на холина, фолиевата киселина, витамин B12 и S-аденозилметионин (форма на аминокиселината метионин).
Полезни ефекти:
Всички по-горе изброени съединения, заедно с бетаина работят като „донори на метилова група”. Те пренасят и отдават метилови групи, необходими за протичането на важни химични процеси в клетката. Отдаването на метилови групи с помощта на бетаин играе важна роля за правилното функциониране на черния дроб, клетъчната репликация (размножаване) и реакциите, свързани с изхвърляне на токсини от тялото. Бетаинът участва също в образуването на карнитин и предпазва бъбреците от вредни влияния.
Бетаинът е тясно свързан с холина. Когато холинът отдаде една или няколко метилови групи, той се превръща в бетаин (триметилглицин). Ако бетаинът отдаде една от своите метилови групи, той се превръща в диметилглицин.
Естествени източници: Богати на бетаин храни са риба, цвекло и фасул.

Холин

Липотропно средство (емулгатор на мазнини), член на групата В. Заедно с инозитола съдейства за оползотворяване на мазнините и холестерола. Холинът е едно от малкото вещества, способни да проникват през т.нар. кръвно-мозъчна бариера, която предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим, и достигащо до мозъчните клетки, където произвежда химикал, оказващ полезно действие върху паметта. Оптималният дневен хранителен режим за възрастни съдържа 500-900 мг. Холинът емулгира холестерола и предотвратява отлагането му върху артериалните стени или в жлъчния мехур.
Полезни ефекти:
Контролира образуването на холестерол. Подпомага изпращането на мозъчни импулси до мозъка, стимулиращи паметта в по-късните години от живота. Помага за елиминирането на лекарства и отрови от организма чрез положителния си ефект върху черния дроб. Има успокояващо действие. Ефикасен е при лечение на болестта на Алцхаймер.
Болести при недостиг: Може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб, втвърдяване на артериите.
Естествени източници: Жълтък, мозък, сърце, зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш и летицин в малки количества.


Витамин А

Витамин А е мастноразтворим. За правилната му абсорбция в организма са необходими както мазнини, така и минерали. Може да се акумулира в организма и следователно не се налага ежедневно попълване на запасите.
Среща се в две форми: завършен витамин А (ретинол), наличен само в хранителни вещества от животински произход и провитамин А (каротин), който се доставяот хранителни вещества както от растителен, така и от животински произход. Бета-каротинът е предпочитаната форма на витамина, тъй като е лишен от потенциалната токсичност, характерна за витамин А. Освен това е доказано, че има профилактично действие при някои видове рак, допринася за снижаване нивата на вредния холестерол и е съществен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Полезни ефекти: Противодейства на нощната слепота, слабото зрение и подпомага лечението на редица офталмологични смущения. Увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции. Стимулира правилното функциониране на имунната система. Скъсява времетраенето на болестните състояния. Поддържа външните пластове на тъканни органи. Допринася за отстраняване на петна, характерни за старостта. Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Съдейства за премахване на акне, повърхностни бръчки, импетиго, циреи и открити язви при външно приложение. Ускорява лечението на емфизем и хипертиреоза.
Болести при недостиг: Ксерофталмия (сухота на окото), нощна слепота. Недостигът често е резултат на хронично нарушение интестинална абсорбция на мазнини. Най-често се наблюдава при деца под 5 годишна възраст.
Естествени източници: Рибено масло, черен дроб, моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, и жълти плодове.

Витамин B1

(Тиамин) Водноразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набяване на В1 . Измерва се в милиграми (мг). Бидейки синергисти, В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно. В1 , В2 и В6 трябва да бъдат уравновесени (т.е. 50 мг от В1, 50 мг от В2 и 50 мг от В6), за да ефикасно действието им. Официално препоръчваната дажба за възрастни е 1,0 до 1,5 мг (при бременност и кърмене се предлага 1,5 до 1,6 мг). Нуждата се увеличава при болест, стрес и оперативна интервенция. Известен е като "духовен витамин" поради благоприятното му въздействие върху нервната система, умственото и душевното състояние. Оказва слабо диуретично действие.
Полезни ефекти: Подпомага растежа. Улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите. Поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Подобрява умственото състояние. Помага в борбата срещу морска болест и неразположение при пътуване по въздух. Облекчава следоперативните болки в стоматологията. Стимулира лечението на херпес зостер.
Болести при недостиг: Бери-бери.
Естествени източници: Бирена мая, оризови люспи (арпа), житни зърна, пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко.


Витамин B2

(Рибофлавин) Водноразтворим и лесноабсорбираем. Отделяното количество зависи от нуждите на организма и може да бъде съпътствано със загуба на белтъци. Подобно на останалите В-витамини не се акумулира и трябва редовно да бъде набавян чрез пълноценни храни и добавки. Известен е като витамин G. Измерва се в милиграми (мг). За разлика от тиамина рибофлавинът не се разрушава от топлина, оксидация или киселини. Препоръчваната дажба е 1,2-1,7 мг. При бременност 1,6 мг, за кърмачки- 1,8 мг първите 6 месеца и 1,7 мг във вторите 6 месеца. При стресови ситуации необходимостта от този витамин се увеличава.
Полезни ефекти: Помага на растежа и възпроизвеждането. Осигурява здрава кожа, нокти и коси. Допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика. Действа ползотворно за зрението и облекчава умората на очите. Функционира съвместно с други вещества за асимилиране на въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Болести при недостиг: Арибофлавиноза (авитаминоза В2)- увреждания на устата, устните, кожата и половите органи.
Естествени източници: Мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зелени зеленчуци, риба, яйца.

Ниацин

(Никотинова киселина, никотинамид) Водноразтворим, член на В-комплекса и известен като витамин В3. Измерва се в милиграми (мг). Чрез оползотворяване на аминокиселината триптофан, организмът сам може да произвежда ниацин. Но човек, който има недостиг на витамини В1, В2 и В6 не може да получава ниацин от триптофана. Липсата на ниацин може да предизвика отрицателни промени в психиката на личността. Дневната дажба е 13-19 мг за възрастни. За кърмачки се препоръчват 20 мг. Ниацинът играе важна роля за синтеза на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и троксин. Необходим е за поддържане доброто състояние на нервната система и мозъка. Свежда до минимум зачервяването (приливът на кръв)и сърбежите, вследствие на никотиновата киселина в ниацина. Ниацинът е един от малкото витамини, които са относително стабилни в хранителните вещества и издържат на варене, печене и съхранение при незначителна загуба на ефикасност.
Полезни ефекти: Съдейства за поддържане доброто състояние на храносмилателната система, облекчава стомашно-чревните смущения. Допринася за здравия вид на кожата. Облекчава главоболието при мигрена. Усилва кръвообръщението и снижава високото кръвно налягане. Намалява пристъпите на диария. Увеличава енергията чрез правилно оползотворяване на храната. Помага за елиминиране на гангренозния стоматит и нерядко - на лошия дъх в устата. Снижава нивото на холестерола и триглицеридите.
Болести при недостиг: Пелагра, кожна болест, придружена със силно нервно разстройство, тежка форма на дерматит.
Естествени източници: Черен дроб, крехко месо, пълнозърнести житни продукти, бирена мая, бъбреци, пшеничен зародиш, риба, яйца, печени фъстъци, бяло птиче месо, авокадо, смокини, фурми, сушени сливи.


Витамин B5

(Пантенол) Водноразтворим, член на семейството В-комплекс. Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система. От жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Стимулира превръщането на мазнините и захарта в енергия. Необходим за синтеза на антитела, както и за оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина. Препоръчваната дажба е 10 мг за възрастни. Възможно е синтезирането му в организма от чревни бактерии.
Полезни ефекти: Спомага за зарастване на рани. Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Лекува следоперативен шок. Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от редица антибиотици.
Болести при недостиг: Хипогликемия (понижено съдържание на захар в кръвта), дуоденална (на дванадесетопръстника язва), кръвни и кожни смущения.
Естествени източници: Месо, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова меласа.

Витамин B6

(Пиридоксин) Водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. На практика В6 представлява група от вещества- пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си действат комбинирано. Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Съществуват данни, според които се синтезира от чревни бактерии, както и че това се дължи на зеленчукова диета, допълнена с целулоза. Препоръчваният прием за възрастни е 1,6 до 2 мг дневно, при бременност 2,2 мг, при кърмене 2,1 мг. Необходим е за абсорбцията на витамин В12, както и за образуването на солна киселина и магнезий. Млечните продукти по принцип са относително бедни на В6.
Полезни ефекти: Стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини. Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Спомага за предпазване от различни нервни и кожни смущения. Облекчава гаденето. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето. Съдейства за редуциране на проблемите, свързани със сухотата в устата и уринирането, причинени от трициклични антидепресанти. Намалява честотата на нощните мускулни спазми, предотвратява схващането на храната, изтръпването на ръцете, някои форми на неврит в крайниците. Има действие на естествен диуретик.
Болести при недостиг: Анемия, себореен дерматит, възпаление на езика (глосит).
Естествени източници: Бирена мая, пшенични трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, яйца, овес, фъстъци, орехи.

Фолиева киселина

(Витамин В 9 , Фолацин, Фолат) Водноразтворим, член на групата В. Измерва се в микрограмове (мкг). От съществено значение е за образуването на червени кръвни клетки. Подпомага обмена на белтъчини. Препоръчителната дневна дажба за възрастни е 180-200 мкг. При бременни количеството е два пъти по-голямо, а при кърмачки - 280 мкг през първите шест месеца и 260 мкг през вторите шест месеца. Играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене. Необходим за оползотворяването на захари и аминокиселини.
Полезни ефекти: Подобрява лактацията. Предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. При болки има действие на аналгетик. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина. Предпазва срещу вродени дефекти. Усилва апетита при състояние на изтощение. Предотвратява развитието на анемия.
Болести при недостиг: Хранителна макроцитна анемия.
Естествени източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, мая, черен дроб, жълтък, пъпеш, кайсии, тиква, авокадо, боб, пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно.


Витамин B12

(Кобаламин) Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като "червен витамин". Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза. Препоръчителната дневна дажба е 2 мкг за възрастни, 2,2 мкг за бременни и 2,6 мкг за кърмачки. Бедната на витамин В1 и богатата на фолиева киселина храна (каквато е вегетарианската) нерядко крие рискове от недостиг на витамин В 12 . Правилно функциониращата житовидна жлеза помага за абсорбцията му. Симптомите на В12 - авитаминозата могат да се появят повече от пет години след като депата в тялото са били изчерпани. Витамин В12 се добавя предимно чрез консумиране на животински продукти, тъй като растителните хранителни вещества (с минимални изключения) не го съдържат.
Полезни ефекти: Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието.
Болести при недостиг: Злокачествена анемия и нервни смущения.
Естествени източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци.

Витамин C

(Аскорбинова киселина) Водноразтворим. Повечето животни синтезират собствен витамин С, за разлика от хората, човекоподобните маймуни и морските свинчета, които трябва да разчитат на храната като източник на витамина. Играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Помага при абсорбцията на желязото. Измерва се в милиграми (мг). Изчерпва се по-бързо в условията на стрес. Дневната дажба за възрастни е 60 мг, а при бременност и кърмене са необходими завишени количества (от 70 до 95 мг). Пушачите и хората в напреднала възраст имат по-голяма нужда от витамин С (всяка цигара разрушава 25-100 мг).
Полезни ефекти: Подходящ за саниране на рани, изгаряния и кървящи венци. Управлява ефикасността на лекарства срещу възпаление на пикочните пътища. Ускорява зарастването на следоперативни рани. Снижава кръвното ниво на холестерола. Спомага за предпазване от различни видове вирусни и бактериални инфекции и оказва общоуспокояващ ефект върху имунната система. Осигурява защита срещу канцерогенни фактори; противодейства на образуването на канцерогенни вещества. Действа като естествено разхлабително средство. Снижава честотата на съсиреци във вените. Помага при лечение и предотвратяване на настинки. Удължава живота чрез поддържане целостта на белтъчните клетки. Увеличава абсорбцията на неорганично желязо. Редуцира ефектите на редица алергени. Не позволява развитието на скорбут.
Болести при недостиг: Скорбут.
Естествени източници: Цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени и листни зеленчуци.


Витамин D

(Калциферол, Виостерол, Ергостерол, "Слънчев витамин") Разтворим в мазнини. Идва от слънчевата светлина или от храната. Ултравиолетовите лъчи оказват въздействие върху мазнините на кожата, произвеждащи този витамин, който след това се поема в тялото. При перорален прием витамин D се абсорбира заедно с мазнините през чревните стени. Смогът пречи на продуциращите витамин D слънчеви лъчи. Слънчевият загар спира производството на витамин D чрез кожата.
Полезни ефекти: Допринася за правилното оползотворяване на калция и фосфора. Необходим е за здравината накостите и зъбите. В комбинация с витамин А и С може да помогне за предпазване от настинки. Стимулира лечението на конюнктивит, както и асимилирането на витамин А .
Болести при недостиг: Рахит, тежки форми на загниване на зъбите, остеомалация (размекване на костната тъкан), сенилна (старческа) остеопороза.
Естествени източници: Рибено масло, сардина, херинга, сьомга, риба тон, мляко и млечни продукти.

Витамин E

(Токоферол) Мастноразтворим, складиран в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлеза. Съставен от съединения, наречени токофероли. Активен антиоксидант, предотвратяващ или забавящ окислението на масни съединения, както и на витамин А, селен, две серни аминокиселини и някои С-витамини. Усилва активността на витамин А. Препоръчителни дажби при възрастни: 8-10 мг. За разлика от други мастноразтворими витамини, витамин Е се складира в организма за относително кратък период от време, твърде подобно на витамините В и С. Има важно значение като съдоразширяващо средство и антикоагулант.
Полезни ефекти: Може да допринесе да изглеждате по-млад, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера, действайки съвместно с витамин А. Предотвратява появата на кръвосъсиреци и ги разрежда. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния. Има диуретично действие и може да снижи кръвното налягане. Спомага за предотвратяване на аборт. Облекчава спазмите на краката и болезнените контракции. Намалява риска от исхемична болест на сърцето.
Болести при недостиг: Разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация, някои видове анемии и смущения в репродукцията.
Естествени източници: Пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца.


Витамин F

(Ненаситени мастни киселини - линелеова, линоленова, арахидонова) Разтворим в мазнини, състоящ се от ненаситени мастни киселини, получавани от храната. Измерва се в милиграми (мг). Дневната дажба не е определена, но консумирането на каф. лъжички слънчогледово семе доставят необходимото дневно количество. В случай, че линолеовата киселина е достатъчна, останалите две мастни киселини могат да бъдат синтезирани. Консумирането на повече въглехидрати увеличава нуждата от витамин F.
Полезни ефекти: Допринася за предотвратяването на отлагането на холестерол в артериите. Поддържа доброто състояние на кожата и косата. Обезпечава защита срещу вредното действие на рентгеновите лъчи. Спомага за растежа и добрата физическа форма чрез повишаване активността на лимфните жлези и осигуряване на клетките с калций. Средство за борба срещу сърдечни заболявания. Води до намаление на телесното тегло чрез изгаряне на наситените мазнини.
Болести при недостиг: Екзема, акне.
Естествени източници: Ленено, слънчогледово, шафраново и фъстъчено масло, фъстъци, слънчогледово семе, ядки, бадеми, авокадо.

Витамин H

(Биотин, коензим R) Водноразтворим, съдържа сяра, член на групата В-комплекс. Имерва се в микрограмове (мкг). Синтезът на витамин С изисква биотин. От съществено значение е за нормалния обмен на мазнини и белтъци. Препоръчителната дажба за възрастни варира от 100 до 300 мкг. Може да се синтезира от чревни бактерии. Суровите яйца предотвратяват абсорбцията в организма. Синергист с В2, В6, ниацин, витамин А и по отношение на поддържането на здрава кожа.
Полезни ефекти: Допринася за спиране посивяването на косата. Предпазва от косопад. Облекчава мускулни болки. Потиска появите на екзема и дерматит.
Болести при недостиг: Екзема по лицето и тялото, крайно изтощение, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, плешивост, косопад, депресия.
Естествени източници: Говежди черен дроб, соево брашно, бирена мая, мляко, бъбреци, неолющен ориз.

Витамин K

(Менадион) Разтворим в мазнини. Обикновено се измерва в микрограмове (мкг). Съществува триада от К-витамини: К1 и К2 могат да бъдат изграждани от естествени чревни бактерии, а К3 е синтетичен. Дневната дажба за възрастни е 65-80 мкг. Витамин К е от съществено значение за образуването на протромбин - кръвосъсирващ химикал.
Полезни ефекти: Помага за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи, както и при обилно менструално течение. Допринася за нормалното кръвосъсирване.
Болести при недостиг: Колит, псилоза (липса на косми) и др.
Естествени източници: Листни зелени зеленчуци, кисело мляко, люцерна, жълтък, шафраново, соево и рибено масло, кафяви морски водорасли.

Витамин P

(С-комплекс, цитрусови флавоноиди, рутин, хесперидин) Разтворим във вода; измерва се в милиграми (мг). Съставен е от цитрин, рутин, хесперидин, както и от флавони и флавонали. Необходим е за правилната абсорбция на витамин С. Този витамин е известен още като фактор за капилярна пропускливост. Флавоноидите са веществата, които придават жълтите и оранжевите цветове на цитрусовите плодове. Основната им функция е да увеличават издръжливостта на капилярите и да регулират абсорбцията. Помагат на витамин С за поддържане на съединителните тъкани в добро състояние. На всеки 500 мг витамин С е добре да се осигуряват минимум 100 мг биофлавоноиди. Действат синергично с витамин С.
Полезни ефекти: Витамин Р не допуска деструкцията на витамин С чрез окисление. Заздравява стените на капилярите, с което предотвратява контузии. Допринася за изработване на резистентност спрямо инфекции. Помага при кървящи венци. Увеличава ефикасността на витамин С.
Болести при недостиг: Чупливост на капилярите.
Естествени източници: Бялата обвивка и сегментната част на цитрусовите плодове - лимони, портокали, грейпфрути. Освен това се съдържа в кайсиите, черното брашно от елда, къпините, черешите, шипките и вишните.

Инозитол

Водноразтворим, член на групата В и липотроидно средство. Измерва се в милиграми (мг). Комбинира се с холин, за да образува лецитин. Метаболизира мазнините и холестерола. Точната дневна дажба не е установена, но един възрастен индивид поема средно около 1 г дневно. Играе роля (както и холина) за съхранение на мозъчните клетки.
Полезни ефекти: Допринася за снижаването на холестерола. Поддържа косата здрава и предпазва от косопад. Помага за предотвратяване на екзема, както и за преразпределение на мазнините в тялото. Има успокояващо действие.
Болести при недостиг: Екзема.
Естествени източници: Черен дроб, бирена мая, зрял фасул, говежди мозък и сърце, пъпеш, грейпфрут, стафиди, пшеничен зародиш, фъстъци, зеле, нерафинирана меласа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар